II edycja konkursu “Gęsina Na Imieninach”

Paź 19 2018

II edycja konkursu “Gęsina Na Imieninach”

To już druga edycja konkursu “GĘSINA NA IMIENINACH”!

Nie tylko wielkopolscy szefowie kuchni powalczą o tytuł najlepszego dania z gęsi. Wszystko w ramach organizowanego po raz drugi już konkursu „Gęsina na imieninach”. Jak mówią organizatorzy, chodzi przede wszystkim o to, by gęsina powróciła na nasze stoły.

Która z wielkopolskich restauracji serwuje najlepszą gęsinę? O tym przekonamy się 30 października 2018. Tego dnia po raz drugi już odbędzie się konkurs „Gęsina na imieninach”. Konkurs oraz uroczyste ogłoszenie wyników, oraz wręczenia nagród odbędzie się na poznańskim w gościnnych murach Hotelu Moderno.

 

Jego organizatorami są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu,  Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy, Poznański Klub Biesiadników oraz Hotel Moderno w Poznaniu, partnerem będzie m.in. Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu oraz de’GUSTATOR PR, a do udziału zaproszono restauracje, bary oraz gospodarstwa agroturystyczne nie tylko z Wielkopolski, ale też z całego kraju. Zgłoszenia przyjmujemy do 28 października, konkurs jest ogólnopolski.

 

– Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną. Jako Krajowa Rada gastronomii i Cateringu, której mam zaszczyt być prezesem staramy się promować i propagować wraz z naszymi partnerami regionalne dziedzictwo i tradycyjne, w tym wypadku wielkopolskie smaki a jedną z takich nie tylko smacznych, ale i zdrowych tradycji była właśnie gęsina – mówi Juliusz Podolski pomysłodawca i główny organizator konkursu. – Jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Poprzez konkurs chcemy nie tylko przypomnieć tę tradycję, ale także zachęcić Wielkopolan do spożywania gęsi. Cieszymy się, że jest to już II Konkurs Kulinarny „Gęsina na imieninach – mówi Juliusz Podolski.

W zeszłym roku udział w konkursie zgłosiło 18 (19 ekip, jedna z restauracji wystawia dwie ekip) restauracji z Poznania, Leszna, Kępna, Puszczykowa i Wrześni oraz gospodarstwo agroturystyczne z województwa lubuskiego. Dania oceniane były w trzech kategoriach: przystawka, zupa i danie główne.

 

W drugim konkursie będą dwie kategorie przystawka i danie główne. Każda z restauracji musi wystartować w obu kategoriach. Zespoły dwuosobowe mają 70 minut na przygotowanie 2 dań i wyserwowanie każdego na 6 talerzach, które udostępnia firma Gastro-Polak.

Wyboru najlepszego dania dokona jury, w skład którego wejdą najlepsi szefowie kuchni, dziennikarze kulinarni i smakosze. Wśród nich są między innymi Dominik Narloch – szef kuchni restauracji Cucina, jako jedyny kucharz w Polsce zdobył certyfikat ślimaka Slow Food Polska dla dwóch restauracji; Wojciech Lewandowski organizator Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, Magdalena Ossowska przez lata pracująca w gwiazdkowej restauracji YoSH w Sttutgarcie jako prawa ręka szefa kuchni, Ewa Michalska przez lata właścicielka i szefowa kuchni restauracji Toga w Poznaniu, a także szefowa i właścicielka restauracji Tawerna Kapitańska w Ścinawie Polskiej. Przewodniczącym jury będzie Adam Chrząstowski. Ocena odbywa się w ciemno, to znaczy jurorzy oceniają dania nie wiedząc, jaka z restauracji je przygotowywała.

 

Konkurs rozpocznie się o godzinie 10.00, a całą naszą imprezę zakończy after party z wręczeniem nagród i certyfikatów, początek zaplanowany został na godzinę 19.00.

 

Podczas całego dnia konkursowego i after party przewidziano mnóstwo degustacji od smakowitości przygotowanych przez kucharzy gospodarzy konkursu Hotelu Moderno w Poznaniu, poprzez degustacje na stoiskach firm prezentujących swoje produkty od sera twarogowego po… whisky. Przewidziano także łakocie z cukierni hotelowej, a także pokaz robienia rogali świętomarcińskich na oczach zgromadzonych gości. Rogal i gęsina to nierozerwalni partnerzy święta 11 listopada, które w tym roku wiąże się ze szczególną rocznicą 100 lecia odzyskania Niepodległości.

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 30 października podczas after party w Hotelu Moderno w Poznaniu z udziałem przedstawicieli mediów.

W trakcie konkursu na antresoli hotelu odbywać się będą pokazy oraz degustacje zaproszonych przedstawicieli firm gastronomicznych, dostawców win, producentów spożywczych. Udało się organizatorem zebrać ok. 20 firm.

Patronat medialny objęły: WszystkoDlaKucharzy.com, Szef Kuchni, Poradnik Restauratora, Przegląd Gastronomiczny, Biznes Restauracja & Catering, Sukces po poznańsku, Poznań Travel, Radio Emaus.

Partnerzy konkursu:
Debic, Badoit, Bonduelle, Brown-Forman, Centrum Wina, DBL Poznań Wynajem odzieży roboczej Sp. z o.o., Devaldano, DlaGastronomii.pl, Evian, Fanex, Ferma Drobiu Adaszak, fartuchy24.pl, Firma Słomiński, Gastro-Polak, J.J. Darboven, Jantex, Makro, MP Concept, My Zdrowi, Olejarnia Krzysztof Gałkowski, Panesco, Richmond, Sery Sumelka, Tawerna Kapitańska, Tymbark, #yolodrink, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania,

REGULAMIN-KARTA ZGŁOSZENIOWA DO KONKURSU-NA-GĘSINĘ-2018.pdf

Share Post