Jedyna w swoim rodzaju, certyfikowana, Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska

Komisja Europejska zatwierdza: „Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek”. Tym samym ten regionalny produkt znalazł się w europejskim rejestrze tradycyjnych wyrobów o najwyższej jakości. Po trwającej blisko dwa lata procedurze i wpisaniu na tę prestiżową listę nosi nazwę: „Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska” i uzyskała znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Oczywiście wyrób tak oznaczony musi się charakteryzować ściśle określonym smakiem, najwyższą jakością, a nawet odpowiednim kolorem. Musi też być zrobiona nie później niż 48 godzin od uboju trzody chlewnej.

Duma Wielkopolski

Chronione Oznaczenie Geograficzne to nie tylko gwarancja najlepszego wyrobu, ale też znakomita promocja zarówno dla jego producentów, jak i regionu. Komisja Europejska informuje, że w ostatnich latach popularność tego regionalnego przysmaku wzrosła i rzeźnicy zaczęli ją wyrabiać także poza sezonem świątecznym. W Wielkopolsce Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska serwowana jest głównie w żurku, choć może być też podawana jako smażona na smalcu z cebulką i drobno posiekanymi kwaśnymi jabłkami lub po prostu grillowana.

 

O Kiełbasie Białej Parzonej Wielkopolskiej można znaleźć jeszcze wiele dodatkowych informacji. Historię, znaczenie w regionie, sposoby produkcji, przyrządzanie, pomysły, materiały multimedialne i wiele innych można znaleźć na stronie na Facebooku:

zobacz

A poniżej prezentujemy dania z Białą Kiełbasą w roli głównej, uwiecznione na targach „Smaki Regionów” 2018 oraz listę certyfikowanych producentów KBPW.

Rzemieślniku! Produkuj Białą razem z nami

Oto co musisz zrobić:

Dokumenty

Pobierz i wypełnij odpowiednie dokumenty, zgodnie z dołączoną do nich instrukcją:

Dokumenty do pobrania
dostarczenie

Dostarcz wypełnione dokumenty do biura OCRWK przy Al. Niepodległości 2 w Poznaniu.

opłata

Dokonaj odpowiedniej opłaty. Aby dowiedzieć się o aktualnych opłatach, skontaktuj się z biurem OCRWK.

Kontakt
team_image
team_image
team_image
team_image
team_image
team_image
    Sorry, no posts matched your criteria.
Powrót do strony głównej OCRWK
strona główna

Lista certyfikowanych producentów KBPW

Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek

Sp. z o.o.,  sp. k.

66-210 Zbąszynek, ul. Czarna Droga 9

www.zygula.pl

Zakład Mięsny sp.j. Konarczak

63-860 Pogorzela, ul. Gostyńska 5

www.konarczak.pl

Zakłady Mięsne Szajek

sp. z o.o., sp. kom.

62-066 Granowo, ul. Poznańska 50b

www.szajek.pl

Zakłady Mięsne Mielczarek

sp. z o.o., sp. kom.

62-052 Komorniki, ul. Komornicka 22/24

www.zmmielczarek.pl

Zakłady Mięsne BYSTRY

sp. z o.o., sp. kom.

62-020 Swarzędz, ul. Strzelecka 2

bystry.pl

Zakłady Przetwórstwa Mięsnego

Dworecki sp. j.

63-921 Chojno, Golejewo 34

www.dworecki.pl

WALDI Zakłady Mięsne sp. z o.o., sp. k.

62-065 Grodzisk Wlkp,

ul. Powstańców Chocieszyńskich 97

www.waldigrodzisk.com

AGRO-HANDEL Sp. z o.o.

64-010 Krzywiń, Mościszki 18

www.agro-handel.com.pl

Zakłady Mięsne „Dolina Noteci”

Sp. z o.o. 64-700 Czarnków,

Romanowo Dolne – Osuch 12

zmczarnkow.pl

Zakłady Mięsne Kozłowski

Sp. z o.o., 64-050 Wielichowo

Wielichowo – Wieś ul. Sadowa 2

www.maciejkozlowski.pl