Swoim zasięgiem działania obejmujemy cały kraj

Od Bałtyku aż do Tatr!

Tu rezydujemy

Region Wielkopolski posiada wyjątkowe tradycje hodowlane i przetwórcze oraz świetne zaplecze naukowe, jest więc najlepszym miejscem do inicjowania i propagowania działań wzmacniających kulturę rzemiosła. Obszarem naszego wsparcia firm wędliniarskich i zakładów gastronomicznych  jest jednak cała Polska!

Informujemy

Naszym celem jest szeroko pojęta edukacja. Podnosimy kwalifikacje zawodowe członków naszego Cechu. Organizujemy wiele działań, które pozwalają na wzmocnienie prestiżu firm branży mięsnej i gastronomicznej. Promujemy w społeczeństwie prawidłowe zasady żywienia, w których nie może zabraknąć mięsa i jego przetworów.

Reprezentujemy

Choć firm jest bardzo dużo – pojedynczych głosów nikt nie chce słuchać. Dlatego powołaliśmy organizację, która w myśl zasady „w jedności siła” będzie te głosy reprezentować. Chcemy tworzyć prężną reprezentację MŚP branży mięsnej, która może sprawnie i szybko reagować na to co się dzieje na rynku albo w sferze prawnej.

Najważniejsze obowiązki Cechu

Traktujemy je bardzo poważnie!

– współpracujemy ze Związkiem Rzemiosła Polskiego, pokrewnymi organizacjami cechowymi oraz szkołami
– reprezentujemy interesy członków i wzmacniamy więzi między mistrzami
– zasiadamy w komisjach przeprowadzających egzaminy czeladnicze i mistrzowskie
– utrzymujemy i rozwijamy tradycję rzemiosła
– promujemy członków Cechu w mediach
– informujemy członków Cechu o sprawach dla nich ważnych
– nadzorujemy naukę zawodu i pomagamy uzyskać zwrot kosztów nauki
– stwarzamy możliwości doskonalenia zawodowego, podnoszenia kwalifikacji
– inicjujemy rejestrację produktów regionalnych przez instytucje unijne
– prowadzimy komisję ekspercką i wydajemy certyfikaty produkcujne
– czuwamy nad promocją i przestrzeganiem najwyższych standardów produktów
– organizujemy turnieje i konkursy kulinarne

 

Przeczytaj statut Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy

Działasz w branży gastronomicznej?

Możesz zostać członkiem naszego Cechu

Naszym Cechem kierują doświadczeni i odpowiedzialni ludzie

Zarząd Cechu
team_image
Starszy Cechu

Józef Konarczak

Opis wkrótce.

team_image
Podstarszy Cechu

Hieronim Jurga

Opis wkrótce.

team_image
Podstarszy Cechu

Roman Markowski

Opis wkrótce.

team_image
Podstarszy Cechu

Krzysztof Mielczarek

Opis wkrótce.

team_image
Podstarszy Cechu

Gerard Szajek

Opis wkrótce.

team_image
Skarbnik

Krystian Dreszler

Opis wkrótce.

team_image
Sekretarz

Sławomir Tomaszewski

Opis wkrótce.

Sąd Koleżeński
team_image
Przewodniczący Sądu

Jarosław Mielczarek

Opis wkrótce.

team_image
Członek Sądu

ks. Tadeusz Magas

Opis wkrótce.

team_image
Członek Sądu

Alexander Militskih

Opis wkrótce.

Komisja Rewizyjna
team_image
Przewodnicząca Komisji

Magdalena Brycka-Nowak

Opis wkrótce.

team_image
Członek Komisji

Grzegorz Majka

Opis wkrótce.

team_image
Członek Komisji

Tomasz Tarnawski

Opis wkrótce.

Delegat na Walne Zgromadzenie Izby
team_image

Jacek Marcinkowski

Opis wkrótce.

Eksperci wspierający Cech
team_image

Juliusz Podolski

Dziennikarz z ponad 20-letnim doświadczeniem w dziennikach regionalnych oraz w mediach ogólnopolskich („Dzisiaj”, „Gazeta Poznańska”, „Express Poznański”, „Głos Wielkopolski”, „Auto Sport”, „Auto dziś i jutro”, „Metropol”, „Claudia”, „Menu”, „Przegląd Gastronomiczny”, „Poradnik Restauratora”, „Nasze Miasto. Poznań”, „Slow Life”, telewizja WTK, Radio Merkury). W wolnych chwilach prowadzi bloga Smaczny Turysta, na którym opisuje swoje pasje turystyczne i kulinarne. Uwielbia gotować, zwiedzać, jeść i degustować. Współwłaściciel de’GUSTATOR PR. Felietonista i krytyk kulinarny serwisu WszystkoDlaKucharzy.com.

team_image

Jacek Leonkiewicz

Lekarz weterynarii z ponad 27 letnim stażem zawodowym na kierowniczych stanowiskach w Inspekcji Weterynaryjnej. Współpracował z Krajową Izbą Lekarsko – Weterynaryjną,  koordynował kontrole w zakładach spożywczych, był autorem raportów o stanie bezpieczeństwa weterynaryjnego kraju, pełnił funkcję Konsultanta MSZ ds. rynków wschodnich. Obecnie jest Przewodniczącym Komitetu Rady Gospodarki Żywnościowej ds. przeciwdziałania szarej strefie w gospodarce żywnościowej. Jacek Leonkiewicz jest autorem ponad 200 publikacji prasowych dotyczących bezpieczeństwa żywności.

team_image

Joanna Ochniak

Ekspert w dziedzinie marketingu w gastronomii, Przewodnicząca Komitetu Obchodów Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (WorldChefs Association), organizatorka konkursu Wielkopolski Kucharz Roku i konkursu im. Rafała Jelewskiego, Ambasador i członek Kapituły Kulinarnego Pucharu Polski, organizator szkoleń dla pracowników branży gastronomicznej w krajach Unii Europejskiej, inicjatorka Fundacji Gastronomia na Obcasach, Certyfikowany Juror Konkursów Kulinarnych, filantropka.

team_image

Waldemar Jaworski

Absolwent Technikum Chemicznego oraz Wyższej Szkoły Rolniczej wraz ze Studium Podyplomowym w Poznaniu. Przebieg jego kariery zawodowej obejmuje pracę w Zakładach Mięsnych w Kościanie, Okręgowym Przedsiębiorstwie Przemysłu Mięsnego w Poznaniu, wdrażanie nowych produktów i technologii, autorskie wprowadzanie nowego asortymentu (m.in. Wędzonki krotoszyńskiej, Wędzonki poznańskiej, Pasztetu wielkopolskiego 533). Pracował również w Instytucie Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie Oddział w Poznaniu, w Pracowni Znaku Jakości (nadawanie Państwowych Znaków Jakości 1, Q, dla wędlin, konserw i smalcu). Prowadził również ekspertyzy, opracowywał branżowe normy dla Słoniny, ubocznych surowców rzeźnych dla przetwórstwa farmaceutycznego i chemicznego, ustalał ogólnokrajowe wskaźniki uzysku na zlecenie Ministerstwa Gospodarki Materiałowej.