Zapraszamy na stronę projektu: www.wielkanoczwieprzowina.pl
Programy z serii “Stół wielkanocny z wieprzowiną”
Programy przedstawią wiele ciekawych pomysłów, inspiracji oraz pomogą w kupnie mięsa wysokiej jakości. W programie oprócz inspiracji i przepisów można również znaleźć porady dla konsumentów, restauratorów, szefów kuchni lub po prostu fanów wieprzowiny. Branżowi specjaliści, tacy jak rzeźnicy, mistrzowie cechowi czy szefowie kuchni zawsze podkreślają: “Po pierwsze dobra jakość mięsa!” W programie dowiemy się na co zwrócić uwagę przy kupowaniu wieprzowiny. Kolejnym istotnym elementem zdrowego i smacznego posiłku z wieprzowiny jest obróbka mięsa. Niezależnie od tego czy kupujemy je surowe, parzone czy wędzone, w programie podamy wskazówki, które pozwolą na zachowanie jak największej ilości wartości odżywczych przy jednoczesnym uzyskaniu smaku godnego mistrzów kuchni.
Projekt obejmuje serię programów “Stół wielkanocny z wieprzowiną” emitowanych w trzech ośrodkach Telewizji Polskiej: Bydgoszcz, Katowice, Łódź.
Ważne informacje, pomysły i porady prezentują wybitni branżowi specjaliści:
prof. dr hab. Włodzimierz Dolata
dr Bożena Grześ
dr Jerzy Mróz
Józef Konarczak – prezes OCRWK
Jacek Marcinkowski – cechmistrz OCRWK
Mieczysław Kucharski – wiceprezes Śląskiego Cechu Gastronomii
Celina Nierodkiewicz – sekretarz Krajowej Rady SRW RP
Marian Smyczek – technolog zakładów mięsnych Janeta
Sławomir Homeja – hodowca trzody chlewnej
Zachęcamy do śledzenia naszych wielkanocnych poczynań i trzymamy kciuki za perfekcyjnie przygotowany świąteczny stół!