fbpx

Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska

Jedyny w swoim rodzaju, oryginalny i certyfikowany przysmak naszego regionu 

Duma Wielkopolski

Komisja Europejska zatwierdza:

“Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek”. Tym samym ten regionalny produkt znalazł się w europejskim rejestrze tradycyjnych wyrobów o najwyższej jakości. Po trwającej blisko dwa lata procedurze i wpisaniu na tę prestiżową listę nosi nazwę: “Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska” i uzyskała znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Oczywiście wyrób tak oznaczony musi się charakteryzować ściśle określonym smakiem, najwyższą jakością, a nawet odpowiednim kolorem. Musi też być zrobiona nie później niż 48 godzin od uboju trzody chlewnej.

chronione oznaczenie geograficzne 550x550 1

Chronione Oznaczenie Geograficzne

To nie tylko gwarancja najlepszego wyrobu, ale też znakomita promocja zarówno dla jego producentów, jak i regionu. Komisja Europejska informuje, że w ostatnich latach popularność tego regionalnego przysmaku wzrosła i rzeźnicy zaczęli ją wyrabiać także poza sezonem świątecznym. W Wielkopolsce Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska serwowana jest głównie w żurku, choć może być też podawana jako smażona na smalcu z cebulką i drobno posiekanymi kwaśnymi jabłkami lub po prostu grillowana.

Dowiedz się więcej o produktach chronionych COG

kielbasa biala parzona wielkopolska logo

Biała na wiele sposobów

O Kiełbasie Białej Parzonej Wielkopolskiej można znaleźć jeszcze wiele dodatkowych informacji. Historię, znaczenie w regionie, sposoby produkcji, przyrządzanie, pomysły, materiały multimedialne i wiele innych można znaleźć na stronie na Facebooku tutaj. Poniżej prezentujemy pomysłowe dania z Białą Kiełbasą w roli głównej, uwiecznione na targach “Smaki Regionów” w 2018 roku oraz 2 minutowy reportaż o Kiełbasie Białej Parzonej Wielkopolskiej.

Odtwórz wideo

Rzemieślniku! Produkuj Białą razem z nami

Oto co trzeba zrobić aby uzyskać certyfikat:

1. Dokumenty

Pobierz i wypełnij odpowiednie dokumenty, zgodnie z instrukcją.

Dokumenty do pobrania

2. Dostarczenie

Dostarcz wypełnione dokumenty do biura OCRWK  w Poznaniu.

Otwórz mapę Google

3. Opłata

Skontaktuj się z nami i uzyskaj informacje o aktualnych opłatach.

Kontakt

Lista certyfikowanych producentów KBPW

dziękujemy wszystkim przedsiębiorcom zaangażowanym w podtrzymywanie tradycji regionalnych

zygula2

Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek
Sp. z o.o., sp. k.
66-210 Zbąszynek,
ul. Czarna Droga 9

www.zygula.pl

konarczak

Zakład Mięsny
Konarczak sp.j. 
63-860 Pogorzela,
ul. Gostyńska 5

www.konarczak.pl

szajek2

Zakłady Mięsne Szajek
sp. z o.o., sp. kom.
62-066 Granowo,
ul. Poznańska 50b

www.szajek.pl

mielczarek

Zakłady Mięsne Mielczarek
sp. z o.o., sp. kom.
62-052 Komorniki,
ul. Komornicka 22/24

www.zmmielczarek.pl

dworecki

Zakłady Przetwórstwa Mięsnego
Dworecki sp. j.
63-921 Chojno,
Golejewo 34

www.dworecki.pl

waldi

WALDI Zakłady Mięsne sp. z o.o., sp. k.
62-065 Grodzisk Wlkp, ul.
Powstańców Chocieszyńskich 97

www.waldigrodzisk.com

agro handel

AGRO-HANDEL
Sp. z o.o.
64-010 Krzywiń,
Mościszki 18

www.agro-handel.com.pl

WIWA

Zakłady Mięsne WIWA
A.J. Wróblewscy sp. j.
62-070 Dopiewo,
ul. Więckowska 31.

https://zmswiwa.pl

czarnkow

Zakłady Mięsne „Dolina Noteci”
Sp. z o.o.
64-700 Czarnków,
Romanowo Dolne – Osuch 12

zmczarnkow.pl

kozlowski2

Zakłady Mięsne Kozłowski
Sp. z o.o.,
64-050 Wielichowo
Wielichowo – Wieś ul. Sadowa 2

www.maciejkozlowski.pl

bystry

Zakłady Mięsne Bystry
sp. z o.o., sp. kom.
62-020 Swarzędz,
ul. Strzelecka 2

www.bystry.pl

Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Możesz wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach swojej przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej otwórz Politykę prywatności.