Jedyny w swoim rodzaju, oryginalny i certyfikowany przysmak naszego regionu
“Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek”. Tym samym ten regionalny produkt znalazł się w europejskim rejestrze tradycyjnych wyrobów o najwyższej jakości. Po trwającej blisko dwa lata procedurze i wpisaniu na tę prestiżową listę nosi nazwę: “Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska” i uzyskała znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Oczywiście wyrób tak oznaczony musi się charakteryzować ściśle określonym smakiem, najwyższą jakością, a nawet odpowiednim kolorem. Musi też być zrobiona nie później niż 48 godzin od uboju trzody chlewnej.
To nie tylko gwarancja najlepszego wyrobu, ale też znakomita promocja zarówno dla jego producentów, jak i regionu. Komisja Europejska informuje, że w ostatnich latach popularność tego regionalnego przysmaku wzrosła i rzeźnicy zaczęli ją wyrabiać także poza sezonem świątecznym. W Wielkopolsce Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska serwowana jest głównie w żurku, choć może być też podawana jako smażona na smalcu z cebulką i drobno posiekanymi kwaśnymi jabłkami lub po prostu grillowana.
O Kiełbasie Białej Parzonej Wielkopolskiej można znaleźć jeszcze wiele dodatkowych informacji. Historię, znaczenie w regionie, sposoby produkcji, przyrządzanie, pomysły, materiały multimedialne i wiele innych można znaleźć na stronie na Facebooku tutaj. Poniżej prezentujemy pomysłowe dania z Białą Kiełbasą w roli głównej, uwiecznione na targach “Smaki Regionów” w 2018 roku oraz 2 minutowy reportaż o Kiełbasie Białej Parzonej Wielkopolskiej.
Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek
Sp. z o.o., sp. k.
66-210 Zbąszynek,
ul. Czarna Droga 9
Zakład Mięsny
Konarczak sp.j.
63-860 Pogorzela,
ul. Gostyńska 5
Zakłady Mięsne Szajek
sp. z o.o., sp. kom.
62-066 Granowo,
ul. Poznańska 50b
Zakłady Mięsne Mielczarek
sp. z o.o., sp. kom.
62-052 Komorniki,
ul. Komornicka 22/24
Zakłady Przetwórstwa Mięsnego
Dworecki sp. j.
63-921 Chojno,
Golejewo 34
WALDI Zakłady Mięsne sp. z o.o., sp. k.
62-065 Grodzisk Wlkp, ul.
Powstańców Chocieszyńskich 97
AGRO-HANDEL
Sp. z o.o.
64-010 Krzywiń,
Mościszki 18
Zakłady Mięsne WIWA
A.J. Wróblewscy sp. j.
62-070 Dopiewo,
ul. Więckowska 31.
Zakłady Mięsne „Dolina Noteci”
Sp. z o.o.
64-700 Czarnków,
Romanowo Dolne – Osuch 12
Zakłady Mięsne Kozłowski
Sp. z o.o.,
64-050 Wielichowo
Wielichowo – Wieś ul. Sadowa 2
Zakłady Mięsne Bystry
sp. z o.o., sp. kom.
62-020 Swarzędz,
ul. Strzelecka 2
Działamy od 750 lat, jesteśmy najstarszym cechem tej branży w Polsce i nieprzerwanie pozostajemy wierny tradycji.
Ogólnopolski Cech
Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy
Al. Niepodległości 2, 61-874 Poznań
(otwórz mapę)
NIP: 778-103-7271
Nr konta:
62 1020 4027 0000 1402 0735 7926
© 2021 OCRWK | Polityka Prywatności
Web design: Digital Dumpling
Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Możesz wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach swojej przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej otwórz Politykę prywatności.