Zapraszamy na stronę projektu: www.wielkanoczwieprzowina.pl
Wielkanoc jest najbardziej mięsnym świętem jakie obchodzimy w Polsce.
Szynka, kiełbasa wieprzowa czy pieczyste z karczku w świątecznym menu odróżniało katolików od ich starszych braci w wierze, którym religia zabraniała spożywania wieprzowiny. Spożycie wieprzowiny było swego rodzaju kulinarnym manifestem, o którym dziś mało kto pamięta. Podczas wieloletniego praktykowania tej tradycji, jako naród, zapełnialiśmy książki kucharskie rozmaitymi przepisami z mięsem wieprzowym.
W dzisiejszych czasach nasze wielkanocne stoły są już bogatsze i pełne rozmaitych rozwiązań kulinarnych. Jesteśmy dumni, że możemy zaprezentować je w telewizyjnym programie promocyjnym „Stół wielkanocny z wieprzowiną”, który emitowany jest w trzech lokalnych telewizjach TVP: Bydgoszcz, Katowice, Łódź.
Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego z programów na stronie: www.wielkanoczwieprzowina.pl