fbpx

Gdzie zjesz najlepszy tatar w Wielkopolsce? Znamy wyniki regionalnego konkursu kulinarnego

Komunikat prasowy Instytutu Skrzynki

Tatar wołowy w serowym tacos, tatar z grzybów, z wafli ryżowych lub wegański, który wyglądem przypomina tradycyjny befsztyk wołowy – to tylko kilka z 18 propozycji potraw, jakie zaprezentowali uczestnicy regionalnego konkursu kulinarnego 13 lutego br. w Wiórku (gm. Mosina). Tatar tradycyjne z mięsa wołowego, rybne oraz wegańskie były przedmiotem konkursu „Smak Tatara 2023” organizowanego przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury, która zajmuje się m.in. promocją dziedzictwa kulturalnego i kulinarnego Wielkopolski, w szczególności powiatu poznańskiego. W kapitule zasiadali eksperci kulinarni, m.in. dziennikarka Katarzyna Bosacka. Działaniom 10 zespołów, które przeszły przez eliminacje konkursu do etapu finałowego, przyglądał się także Starosta Poznański Jan Grabkowski, który objął wydarzenie patronatem honorowym. Dania prezentowane były na wyjątkowej zastawie z oferty Bela Mesa.

Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:

 

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego Smak Tatara 2023” otrzymali:

  • Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar z zasalanego i marynowanego ogórka z cebulką czerwoną oraz Tatar Wołowy
  • Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wołowiny oraz Tatar z wędzonego łososia
  • Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z wędzonej polędwicy wołowej i Tatar z krewetek oraz Tatar z prawdziwka
  • Martyna Polak Planeat Sp. z o.o. Producent roślinnych mięs z Mosiny za Tradycyjny polski tatar wegański.

 

W konkursie regionalnym „Smak Tatara 2023” przyznano następujące wyróżnienia i miejsca:

 

  1. W kategorii Tatar Tradycyjny z mięsa wołowego:

 

Grand Prix: Jakub Pietraszak, Livio Marino Restauracja Marino Bistrot Włoska Kuchnia & Wino z Poznania za Tatar wołowy w tacosie z Grana Padano/frytowane żółtko/sos tonnato, otrzymali nagrody:

– nagrodę finansową w wysokości 300 złotych

– voucher o wartości 500 złotych na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 300 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

I miejsce: Paweł Ludek Restauracja „Olenderskie smaki” „Kompleks Olandia” z Prusimia za Befsztyk tatarski na surowo, otrzymał nagrody:

– nagrodę finansową w wysokości 100 złotych

– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 250 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

II miejsce: Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wołowiny otrzymała nagrody:

– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 200 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

III miejsce: Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z wędzonej polędwicy wołowej otrzymali nagrody:

– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 150 złotych;

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie;

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

Wyróżnienia otrzymali:

  • Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar wołowy
  • Konrad Kistela Mukesh Bhandari Restauracja „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia za Tatar siekany z polędwicy wołowej
  • Bartek Migdalski Biały Dom Henlex z Poznania za Tatar wołowy.

 

  1. W kategorii Tatar Rybny:

Grand Prix: Konrad Kistela Mukesh Bhandari Restauracja „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia za Tatar z wędzonego pstrąga z musem z czosnku i pietruszki otrzymali:

– nagrodę finansową w wysokości 300 złotych

– voucher o wartości 500 złotych na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

I miejsce: Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z krewetek otrzymali:

– nagrodę finansową w wysokości 100 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

II miejsce: Bartek Migdalski Henlex Biały Dom z Poznania za Tatar z łososia otrzymał:

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

III miejsce: Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wędzonego łososia otrzymała nagrody:

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

Wyróżnienie otrzymała Dagny Grądzka-Jurasz Restauracja Linie w Ogniu z Lwówka za Śledziową tatarską strzałę.

 

  1. W kategorii Tatar Wegański

 

Grand Prix: Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar z zasalanego i marynowanego ogórka z cebulką czerwoną otrzymali nagrody:

– nagrodę finansową w wysokości 300 złotych

– voucher o wartości 500 złotych na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

I miejsce: Martyna Polak Planeat Sp. z o.o. Producent roślinnych mięs z Mosiny za Tradycyjny polski tatar wegański otrzymała:

– nagrodę finansową w wysokości 100 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

II miejsce: Konrad Kistela Mukesh Bhandari Restauracja „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia za Tatar z wędzonego pomidora z salsą z awokado otrzymali:

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

III miejsce: Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z prawdziwka otrzymali:

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

Wyróżnienie otrzymał Paweł Powroźnik Restauracja „P jak Pysznie” z Kępna za Tatar z wafli ryżowych.

 

Relacja zdjęciowa oraz wyniki konkursu dostępne są na stronach www.smakipowiatupoznanskiego.pl oraz www.instytutskrzynki.pl.

 

Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem konkursu jest Restauracja Stara Osada w Wiórku. Konkurs odbył się przy współpracy: Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Krakowie, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek, Browaru Szreniawa z siedzibą w Szreniawie, sieci Culinary Heritage Europe, sklepu Bela Mesa z Poznania.

 

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

 

 

Osoba do kontaktu/wywiady: Liliana Kubiak

liliana.kubiak@instytutskrzynki.pl

tel. 451 152 795

 

Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Możesz wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach swojej przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej otwórz Politykę prywatności.