Zaproszenie na wydarzenie
Szanowni Państwo,
W imieniu Organizatorów:
– Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu
– Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
– Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy
Już dziś pragniemy zaprosić Państwa na imprezę promocyjną pod nazwą ,,Gęsina na imieninach”, która odbędzie się 11 listopada na Starym Rynku w Poznaniu.
Jej termin w sposób oczywisty nawiązuje nie tylko do Święta Niepodległości, ale także do tradycyjnych imienin św. Marcina, którego postać – jak głosi legenda – była mocno związana z gęsiami. Organizując to przedsięwzięcie chcemy wpisać się w poznański obyczaj, gdzie już od lat obok uroczystości oficjalnych na Pl. Wolności, ma miejsce jeden z najbarwniejszych festynów „Imieniny Ulicy św. Marcina”. Nasze wydarzenie, adresowane do mieszkańców Poznania i Wielkopolski, to przede wszystkim popularyzacja polskiego mięsa gęsiego, uchodzącego za jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych, w grupie produktów drobiowych, mięsa nadzwyczaj poszukiwanego na europejskich stołach, a w naszym kraju ciągle mało rozpoznawalnego. Zatem upowszechniając ideę zdrowego żywienia w oparciu o gęsinę, chcemy aby stała się ona powszechnie dostępna dla konsumentów i na stałe obecna w menu.
Ponadto ważne zadanie celowe imprezy, które stawiają sobie organizatorzy, to – poprzez właściwą i skuteczną promocję tego gatunku mięsa – uczynienie z polskiej Gęsiny potrawy narodowej, podobnie jak w Stanach Zjednoczonych dotyczy to indyka. Stąd też zamierzone umocowanie naszych działań w dniu 11 listopada czyli – nie tylko imienin św. Marcina – ale Święta Niepodległości. ,,Gęsinę na Imieninach” zamierzamy zrealizować – jak zawsze -w sposób niekonwencjonalny, wykorzystując swe doświadczenie przy realizacji jej poprzednich edycji, które zyskały sobie rzesze sympatyków w Poznaniu i Regionie.
Planujemy więc zbudowanie na Starym Rynku rozległej strefy, w której równolegle będą odbywać się prezentacje kulinarne poprowadzone przez zawodowych kucharzy, połączone z degustacjami i poczęstunkiem, występy artystyczne, a także prelekcje popularno-naukowe z udziałem ekspertów oraz animacje dla dzieci i młodzieży, pod okiem fachowych instruktorów.
Zaproszenie na konferencję
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy zapraszają dziennikarzy i blogerów na Konferencję Prasową, dotyczącą wydarzenia ,,Gęsina na imieninach”,
Szczegóły konferencji:
8 listopada 2021 (poniedziałek)
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, przy Al. Niepodległości 2, w Restauracji Rzemieślniczej (wejście od ulicy Niezłomnych)
godz. 11.00
Prrogram konferencji
1. Powitanie uczestników spotkania – dyr. Tomasz Wika, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu
2. Informacja dot. imprezy „Gęsina na Imieninach” – Jacek Marcinkowski, Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy
3. Podsumowanie, pytania dziennikarzy
Spot radiowy
W ramach projektu przygotowaliśmy również spot radiowy promujący wydarzenie: