fbpx

Gęsina Na Imieninach 2021

Jesteśmy zaangażowani w coroczne wydarzenie promujące gęsinę.

finans drob

Zaproszenie na wydarzenie

Szanowni Państwo,

W imieniu Organizatorów:

– Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu
– Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
– Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy

Już dziś pragniemy zaprosić Państwa na imprezę promocyjną pod nazwą ,,Gęsina na imieninach”, która odbędzie się 11 listopada na Starym Rynku w Poznaniu.

Jej termin w sposób oczywisty nawiązuje nie tylko do Święta Niepodległości, ale także do tradycyjnych imienin św. Marcina, którego postać – jak głosi legenda – była mocno związana z gęsiami. Organizując to przedsięwzięcie chcemy wpisać się w poznański obyczaj, gdzie już od lat obok uroczystości oficjalnych na Pl. Wolności, ma miejsce jeden z najbarwniejszych festynów „Imieniny Ulicy św. Marcina”. Nasze wydarzenie, adresowane do mieszkańców Poznania i Wielkopolski, to przede wszystkim popularyzacja polskiego mięsa gęsiego, uchodzącego za jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych, w grupie produktów drobiowych, mięsa nadzwyczaj poszukiwanego na europejskich stołach, a w naszym kraju ciągle mało rozpoznawalnego. Zatem upowszechniając ideę zdrowego żywienia w oparciu o gęsinę, chcemy aby stała się ona powszechnie dostępna dla konsumentów i na stałe obecna w menu.

Ponadto ważne zadanie celowe imprezy, które stawiają sobie organizatorzy, to – poprzez właściwą i skuteczną promocję tego gatunku mięsa – uczynienie z polskiej Gęsiny potrawy narodowej, podobnie jak w Stanach Zjednoczonych dotyczy to indyka. Stąd też zamierzone umocowanie naszych działań w dniu 11 listopada czyli – nie tylko imienin św. Marcina – ale Święta Niepodległości. ,,Gęsinę na Imieninach” zamierzamy zrealizować – jak zawsze -w sposób niekonwencjonalny, wykorzystując swe doświadczenie przy realizacji jej poprzednich edycji, które zyskały sobie rzesze sympatyków w Poznaniu i Regionie.

Planujemy więc zbudowanie na Starym Rynku rozległej strefy, w której równolegle będą odbywać się prezentacje kulinarne poprowadzone przez zawodowych kucharzy, połączone z degustacjami i poczęstunkiem, występy artystyczne, a także prelekcje popularno-naukowe z udziałem ekspertów oraz animacje dla dzieci i młodzieży, pod okiem fachowych instruktorów.

Zaproszenie na konferencję

Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy zapraszają dziennikarzy i blogerów na Konferencję Prasową, dotyczącą wydarzenia ,,Gęsina na imieninach”,

Szczegóły konferencji:

8 listopada 2021 (poniedziałek)

Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, przy Al. Niepodległości 2, w Restauracji Rzemieślniczej (wejście od ulicy Niezłomnych)

godz. 11.00

Prrogram konferencji

1. Powitanie uczestników spotkania – dyr. Tomasz Wika, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu
2. Informacja dot. imprezy „Gęsina na Imieninach” – Jacek Marcinkowski, Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy
3. Podsumowanie, pytania dziennikarzy

Spot radiowy

W ramach projektu przygotowaliśmy również spot radiowy promujący wydarzenie:

Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Możesz wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach swojej przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej otwórz Politykę prywatności.