Od pewnego czasu mamy do czynienia z kampanią zniechęcającą do spożywania mięsa.
Stosuje się często nieprawdziwe i nienaukowe argumenty. Szczególnie podatni są na to młodzi i najmłodsi konsumenci – stąd pomysł, by z faktami zapoznawać już dzieci!
Akcja promocyjna „IGRASZKI KULINARNE Z WIEPRZOWINĄ. PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO.” jest cyklem 20 spotkań w formule Warsztatów Kulinarnych realizowanych w wybranych jednostkach przedszkolnych w porozumieniu lokalnym kuratorium. Jedno spotkanie to min. 2 godziny zegarowe.
Udział biorą:
– dyplomowany pedagog – jako animator, który będzie realizował także cele promocyjne poprzez informację o produkcie i polskiej wieprzowinie i jej przetworach a także o walorach zdrowotnych mięsa wieprzowego
– zawodowy kucharz – odpowiedzialny za prowadzenie części kulinarnej
– aktor, animator – prezentujący specjalny program artystyczny dla dzieci, będący uzupełnieniem działań kulinarnych.
Ponadto działania posiadają odpowiednią oprawę scenograficzną oraz wyposażenie gastronomiczne i cateringowe.
O projekcie:
Program przyczynia się do uświadomienia konsumentów o wysokiej jakości mięsie wieprzowym oraz jego przetworach, jako podstawowym składniku diety. Dzięki atrakcyjnej formule – wspólne z dziećmi przygotowywanie potraw z mięsa wieprzowego z połączenia warsztatów kulinarnych z zabawą i degustacją oraz równoległe przekazywanie istotnych informacji o diecie i sposobach przyrządzania potraw mięsnych przyczyni się do kształtowania pozytywnych nawyków konsumenckich i zachęcenia najmłodszych konsumentów do częstszego wykorzystania wyrobów wieprzowych w codziennej diecie, oraz zwiększy wiedzę dotyczącą walorów zdrowotnych mięsa wieprzowego. Dla maluchów przygotowano szereg atrakcji oraz drobnych upominków!
Akcję sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego