fbpx

Przekąski z gąski 2022 – ogólnopolski konkurs kulinarny

Dzień dobry,

Już w poniedziałek konkursu PRZEKĄSKI z GĄSKI!

Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury zajmująca się m.in. dziedzictwem kulinarnym ogłasza konkurs, w którym główną rolę gra gęsina – na laureatów czekają nagrody finansowe. Wydarzenie odbywa się w ramach przygotowań do obchodów kolejnej edycji Dnia Świętego Marcina oraz akcji Gęsina na Imieninach w Poznaniu.

Konkurs „Przekąski z gąski 2022” kierowany jest do restauracji, producentów żywności, gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich i innych obiektów gastronomicznych z całego kraju, w tym szczególnie z terenu Wielkopolski i powiatu poznańskiego. Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz stanowiący załącznik do niniejszego Regulaminu należy przesłać e-mailem na adres:

kontakt@smakipowiatuoznanskiego.pl

najpóźniej do dnia 21 października 2022 r. W dniu konkursu, tj. 24 października 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi produktami należy dostarczyć w godz. 11.00 – 13.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Restauracji STARA OSADA w Wiórku przy ul. Poznańskiej 30. Miejsce wydarzenia jest nieprzypadkowe, bowiem Stara Osada jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, a jej goście raczą się wyśmienitymi daniami, także z gęsiny.

Produkty należy dostarczyć i potrawy przygotować (*podać) do degustacji w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 5-osobowej kapituły). Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do przygotowania gotowych potraw dla osoby/osób (maksymalnie 2) dla każdego uczestnika konkursu. Wyniki zostaną ogłoszone na miejscu jeszcze tego samego dnia.

Wszyscy uczestnicy Konkursu zarówno z terenu powiatu poznańskiego jak i spoza, za poddane do oceny przekąski ubiegają się o:

  • Grand Prix – nagroda pieniężna w wysokości 1.000 złotych, I, II, III miejsce oraz Wyróżnienia.
  • Laureaci otrzymają również upominki od Powiatu Poznańskiego, Instytut Skrzynki oraz vouchery do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
  • Uczestnicy Konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się także o wyróżnienia – certyfikaty z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Przekąski z Gąski”.

 

Uczestnicy mogą zgłosić max. 5 przekąsek, mogą to być np.:

  • tatar/okrasa z gęsiny
  • pasztet z gęsiny
  • wątróbka gęsia
  • gęsie pipki: żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki
  • kiełbasa z gęsiny
  • półgęsek
  • carpaccio z gęsiny
  • pierogi z gęsiną
  • kanapki z gęsiną.

 

Konkurs organizowany są przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, europejskiej sieci Culinary Heritage Europe oraz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy i Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu. Patronat honorowy nad wydarzeniami objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Regulamin konkursu i karta zgłoszenia na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” (link w poniżej).

https://smakipowiatupoznanskiego.pl/contests/najlepszy-smak-powiatu-poznanskiego-2022/przekaski-z-gaski-24-10-2022/

Produkty wekowane lub pakowane próżniowo (np. pasztety) można wysłać kurierem (lub do paczkomatu) wraz ze zgłoszeniem, ale muszą dotrzeć przed poniedziałkiem (więcej info o wysyłce telefonicznie).

Z poważniem.

Jan Babczyszyn

Dyrektor Instytutu

tel. 519 356 043 | e-mail: jan.babczyszyn@instytutskrzynki.pl

https://smakipowiatupoznanskiego.pl/
Facebook
Instagram

Instytut Skrzynki

Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego

Pl. Parkowy 1, 62-060 Skrzynki.

www.instytutskrzynki.pl

 

Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Możesz wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach swojej przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej otwórz Politykę prywatności.