Kiełbasa to nie tylko biała kiełbasa na wielkanocnym stole czy sezonowo spożywana z musztardą z grilla. Mamy na rynku olbrzymi wybór wędlin i chcemy wybrać najlepsze z nich. W Poznaniu istnieje jeden z najstarszych cechów rzeźniczych w Polsce, a większość działających w regionie zakładów masarskich powstała jeszcze przed II wojną światową. Wielkopolska słynie z produkcji wieprzowiny (zwłaszcza hodowli świń rasy złotnicka) a od kilku lat z certyfikowanej kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej.
Konkurs „Smak Kiełbasy 2022” jest imprezą kulinarną, która ma na celu promocję tradycji wędliniarskich i masarskich w Wielkopolsce oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców, a także szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.
Więcej szczegłów na oficjalnej stronie projektu: TUTAJ