Rozpoczynamy projekt „Pytania o Polską Wieprzowinę”, który obejmuje emisję w programie Pytanie Na Śniadanie w TVP2 oraz spoty radiowe. W ramach projektu powstanie również dedykowana strona internetowa oraz kampania reklamowa na Facebooku.
Wieprzowina jest mięsem dominującym na ziemiach polskich od ponad 4 tysięcy lat, czego dowodzą wykopaliska archeologiczne. Przez lata była postrzegana jako mięso tłuste i niezdrowe. Jednak systematyczna i ściśle ukierunkowana wieloletnia praca hodowlana nad trzodą chlewną przyniosła efekty w postaci poprawy mięsności świń i zmniejszenia ich otłuszczenia. Aktualne wyniki badań pokazują, że współczesna polska wieprzowina w porównaniu z wcześniejszymi latami zawiera mało tłuszczu, czyli jest mniej kaloryczna, co jest korzystne z punktu widzenia profilaktyki miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
Więcej informacji podamy wkrótce.