Rozpoczynamy projekt „Wielkanoc z wieprzowiną”, w którym realizujemy 3 programy telewizyjne w lokalnych stacjach telewizyjnych TVP: Opole, Gorzów Wielkopolski i Olsztyn. W ramach projektu powstanie również dedykowana strona internetowa.
Wielkanoc jest najbardziej mięsnym świętem jakie obchodzimy w Polsce. Już od wielu lat słyniemy w Europie z umiejętności przyrządzania znakomitych wyrobów mięsnych, a tym kulinarnym panteonie miejsce szczególne zajmuje wieprzowina. Gdy kończy się post, z radością siadamy przy wielkanocnym stole, rozkoszując się aromatycznymi daniami. Szynka, kiełbasa wieprzowa czy pieczyste z karczku w świątecznym menu odróżniało katolików od ich starszych braci w wierze, którym religia zabraniała spożywania wieprzowiny. Spożycie wieprzowiny było swego rodzaju kulinarnym manifestem, o którym dziś mało kto pamięta. Podczas wieloletniego praktykowania tej tradycji, jako naród, zapełnialiśmy książki kucharskie rozmaitymi przepisami z mięsem wieprzowym.